8 Eylül 2008 Pazartesi

BİR MÜCADELE ALANI OLARAK MEKAN

1970’lerin sonlarından itibaren kapitalizmin yeniden yapılandırılması ve neoliberalizmin dalga dalga yayılması süreci günümüze gelindiğinde; dünya üzerinde doğal kaynakların tahribatı, kent topraklarının talanı, emekçi sınıfın yaşam kalitesinin düşüşü, sınıflar arası uçurumun giderek artması gibi çok karmaşık ve iç içe geçmiş sorunsallar meydana getirmiştir.
Kentlerimiz ve kırlarımız bugün önemli bir dönüşüm sürecinin içinden geçmektedir/içine itilmektedir. Tüm kentsel ve kırsal alanlar sermayenin fütursuz hareketi ve bu hareketin önünü açan yönetim anlayışları ile karşı karşıyadır. Bir siyasal projenin parçası olarak, bugün yaşam alanlarımız, “saldırı” olarak adlandırılabilecek bir dönüşüm sürecinin parçasıdır.
Neo-liberal politikaların baskınlığında, kapitalizmin mekanı yeniden keşfediş ve şekillendirme sürecini yaşıyoruz. Metalaşan kent ve kır topraklarında her gün yaşayanlarından ırak bir proje ile karşılaşmak işten değil. Bu gidişat sadece mekanları değil yaşamlarımızı da dönüştüren ve birçoğumuzu dışarıda bırakarak geleceğimizi de tahakküm altına alan bir süreci işaret ediyor. Sermaye güçleri ile ağız birliği yapmış ve “kamu yararı” kavramının içini boşaltmayı, hatta kullanmayı terk etmiş yönetim birimleri de süreci normalleştirme uğraşı verirken projelerden pay alma telaşı içerisindedir. Bu paylaşım sürecinde bizler ise, yani kentlerin ve kırların asıl sahipleri, sürecin dışına itilmeye ya da bu sürecin bir parçası olmaya zorlanıyoruz.
Kentlerimizde yaşadığımız sorunların kapitalist düzenin sorunları olduğunu söylemek yerine, tam da bu zamana kadar uygulanmış çıkarcı ve popülist politikaların eserlerini –çarpık yapılaşma, gecekondu sorunu, alt yapı yetersizliği, susuzluk – sorun olarak ortaya koymak, aslında çok derinlerde olmayan siyasal bir projenin mantığını görmeyi engelleyen bir unsur olarak karşımıza çıkıyor. İşte bu çerçevede “Bugünü Anlamak” temalı Karaburun Bilim Kongresi’nin üçüncüsünde karşı siyasal projelerin hem sergilendiği, hem de kendi ve iktidarını, mücadele alanını ve biçimlerini üretmek için sahip olması gerektiği mekan üzerinden, kentlerimizde yaşanan süreci okumayı ve “Bir Mücadele Alanı Olarak Mekan” ana başlığı altında çalışma grubunu oluşturmayı planlıyoruz. İktisadi, toplumsal ve siyasal yapılanma içersinde biçimlenen ve yine kendi özgül koşulları ile bu yapıları belirleyen bir unsur olarak “mekan”ı anlamanın ve dönüştürebilmenin, geleceğe dair bir yaşam tahayyülünün bugünün gerçek özneleri ve somut koşulları üzerinden biçimlendirmenin önemli ipuçlarını verebileceğine inanıyoruz.

Mail adresi: kbk.mekan.08@gmail.com
Mail Grubu Sayfası: kbk_mekan_cg_08@googlegroups.com
Karaburun Bilim Kongresi Web Sayfası: http://www.kongrekaraburun.org/

Hiç yorum yok: